Pixel & prosa

Surt sa kålen

Posted in Ätbart, Karin gillar, Uncategorized by karinjosefina on november 24, 2009

Helt oväntat har jag fått en ny kärlek i livet. Surkål. En passion som inte helt överensstämmer
med mina försök att vara lite tjusig. Våra vägar möttes på allvar över kassan på Gourmetkorv,
ett Göteborgskt korvtempel i vardaglig förklädnad. Den kom medlurad på en tallrik tysk special
och tog mig med kulinarisk storm.

Surkål är vitkål som fermenteras (jäser) med hjälp av mjölksyrebakterier. Låter det inte smakligt?
Jag lovar, det är det. Kålen får en mjuk syrlighet med lätt kumminton.

Det går att göra egen, men eftersom huslighet inte ligger för mig köper jag min på stora burkar från
den lokala handlaren. Efter nogranna avsmakningar har jag funnit att den polska surkålen
är  bättre än den tyska, den är friskare och mindre jäsig i smaken.

Sedan är ju surkål rena supermaten – probiotisk, rik på C-vitamin och bra för matsmältningen.
För att inte tala om vilket lyckopiller den är för mage och själ. Och inga matlagningskunskaper krävs.

TRE SÄTT ATT ÄTA SURKÅL (och en bonus)

ETT: PETERS SURKÅL
Ljuvlig och billig maträtt som värmer novemberfrusna.
Vi lagar sällan efter recept hemma, så köp tillräckligt för de personer som skall äta
och kombinera tills det smakar bra helt enkel
t.

Detta behövs
Surkål
God tysk korv
Rimmad bog
Buljong
Vitvinsvinäger
Svartpeppar
Buljong
Lagerblad
Kummin
Soja

Så här gör du
Tärna bogen och stek försiktigt i ett par minuter.
Häll i buljong och blanda i surkålen.
Smaksätt med lite vinäger.
Krydda med hela lagerblad, kummin, salt och peppar.
Låt sjuda medan du steker korven (ca fem minuter)
Servera med senap, gott bröd och kall öl.
TVÅ: REUBEN-SMÖRGÅSAR
En amerikansk Deli-klassiker.

Använd rågbröd, stryk på en lätt dimma senap.
Gör sedan dubbla smörgåsar med pastrami, nötig schweizisk ost (Grevéost fungerar),
surkål och Thousand Island dressing.
TRE: FUSK-REUBEN
En riktig vän i vardagen.

Rosta rostebröd, gärna av lant-typ.
Stryk på generöst med cream cheese på båda skivor.
Lägg skivad rökt påläggsbog på ena skivan, stryk tunt med senap på.
Var sedan generöst med surkålen och kläm ihop.

BONUS: PÅ GOURMETKORVS VIS
På Gourmetkorv serverar de surkålen med gräddig potatissallad till korven.
Inte en helt väntad men ändå väldig logisk kombination: Det gräddiga omsluter surkålens
syrlighet och lyfter fram kummintonerna.

Annonser
Tagged with: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: